Boganmeldelse af Warren Buffett Speaks | dhandho.dk
Boganmeldelse af Janet Lowes "Warren Buffett Speaks"

Boganmeldelse

Warren Buffett Speaks: Wit and Wisdom from the World’s Greatest Investor

januar 21, 2018

This post is also available in: English

Resumé

  • Warren Buffett Speaks er en kollektion af citater fra Oraklet, der udpensler hvad det kræver, at være en sand value investor: principfast, rationel, selvstændig samt en forståelse af egne begrænsninger og fokusområder – din kompetencecirkel.

De faste læsere her på bloggen ved, at jeg – som alle andre value investorer – idoliserer Warren Buffett. Da jeg havde læst The Snowball, beundrede jeg manden for langt mere end ’blot’ hans investeringsresultater. Han har kernesunde værdier ift. familie, filantropi, virksomhedsdrift og samfundet. En af Warrens mange talenter er hans evne til at komprimere komplekse idéer ned i en enkelt historie, citat eller metafor. Warren Buffett Speaks er en samling af alle disse udtalelser, som Oraklet fra Omaha har ytret i sin lange karriere som investor og offentlig personlighed. Nedenfor har jeg listet mine ti favoritter sammen med en smule kontekst.

Vær principfast
Bestyrelsesformanden for GEICO (som er 100% ejet af Birkshire Hathaway), var ude at spille golf med Warren og en flok andre erhvervsspidser. Gruppen tilbød Warren et væddemål, hvor han ville modtage $20.000, hvis han over de næste 3 dage lavede en hole-in-one. Hvis ikke, så skulle han betale gruppen $10. Han takkede nej, hvilket gruppen drillede ham med – det var jo trods alt kun en 10’er. Han svarede: ”Hvis du lader sig selv blive udisciplineret omkring de små ting, vil du formentligt også blive udisciplineret vedr. de store ting.” (s. 55)

Vær rationel
Et gennemgående tema i samtlige bøger, jeg har læst om value investing, er rationalitet. Dét at kunne sidestille følelser såsom panik, grådighed, eufori m.v. til fordel for en afkølet rationel tankegang, er ikke så ligetil, som man skulle tro. Warren anvender Graham som eksempel på et rationelt individ: ”Når en behørig psyke sammensmeltes med en egnet intellektuel forståelsesramme, har du rationel adfærd.” (s. 86).

Myten om det effektive marked
Når Warren spørges til, hvorvidt der er hold i hypotesen om det effektive marked, svarer han: ”Jeg ville være en bums på gaden med en tin-kop, hvis markedet var effektivt.” (s. 93)

Forstå forskellem mellem pris og værdi
I forlængelse af førnævnte, så tror tilhængere af det effektive marked på, at pris og værdi er en og samme. Argumentet går oftest således: Al information om et givent værdipapir er til enhver tid indregnet i enhver akties pris, hvorfor en akties pris er lig med dets værdi. Warren er intelligent, og derfor uenig i denne logik. Hans mantra er i stedet: ”Pris er hvad du giver, værdi er hvad du får.” (s. 99).

Value investing – en røbet, men uudnyttet hemmelighed
Warren er kendt for at dele ud af sin viden ved foredrag for universitetsstuderende og i interviews med pressen. Ofte bliver han adspurgt: ”Svækker det ikke dine chancer for succes på aktiemarkedet, når du ytrer dine hemmeligheder og teknikker?” Warren svarer gerne, at hemmeligheden blev røbet mange år tilbage, da Benjamin Graham udgav Security Analysis og senere med The Intelligent InvestorDerudover har han udtalt: “Jeg har ikke set nogen trend mod value investing i alle de år, jeg har praktiseret det. Der synes at være et perverst menneskeligt karakteristika, der nyder at gøre nemme ting svære.” (s. 100)

Kend og udvikl din kompetencecirkel
Et af Warrens mest ytrede og kendte koncepter er kompetencecirklen. Han anbefaler, at du specialiserer dig indenfor et par industrier, markeder og eller segmenter, således at du kender de karakteristika, der skal til for at overleve og vokse i det univers, den pågældende aktie gebærder sig i. Han beskriver oftest dette med en baseball-metafor: ”I investering er der ikke noget, der hedder en kaldt strike. Du kan stå der på pladen og vente på, at der kastes en bold lige ned i midten. […] Hvis du ikke ved nok til at beslutte dig, så lader du den gå forbi, og ingen kalder en strike. Den eneste måde, du kan få en strike på, er ved at svinge og misse.” (s. 111) Han fortsætter: ”Tegn en cirkel omkring de virksomheder, du forstår, og eliminér da dem, der ikke kvalificeres på baggrund af værdi, god ledelse og begrænset eksponering i tilfælde af hårde tider. […] Hvis vi ikke kan finde noget indenfor vores kompetencecirkel, udvider vi ikke cirklen. Vi venter.” (s. 118-119)

Vær immun overfor anbefalinger og ‘hotte tips’
Et andet spørgsmål, Warren må have fået igen og igen er, hvad synes du om de seneste aktieanbefalinger om XYC fra porteføljemanagere og aktieanalytikere? Hertil svarer Warren – som ikke lægger nogen vægt på Wall Streets ‘hotte tips’, at “man aldrig bør spørge frisøren, om man har brug for en klipning.” (s. 112) Han henviser naturligvist til, at Wall Street er interesseret i én ting: kommision. De laver derfor købsanbefalinger på alt mellem himmel og jord, således at du skal fristes til at handle. Læs mere om Wall Streets perverse kommisions-kultur i Contrarian Investment StrategiesEt andet humoristisk og tankevækkende citat omkring Wall Street lyder: “Wall Street er det eneste sted, hvor folk kører til i en Rolls Royce for at modtage råd fra dem, der tager undergrunden.” (s. 114)

Tænk selvstændigt
I forlængelse af forrige punkt, så understreger både Warren og vice-præsidenten af Berkshire, Charlie Munger, at man må tænke selvstændigt og anderledes for at opnå over-middel resultater. Charlie har et ret godt citat omkring debattering af idéer med andre: “Min idé om en gruppediskussion er, at kigge ind i spejlet.” (s. 113)

Vigtigheden af pricing power
Jeg har i tidligere indlæg understreget vigtigheden af pricing power: evnen til at kunne skrue priserne op årligt uden at miste kunder. Dette kræver brand-loyalitet og et elsket/velkendt produkt, hvor forbrugerne mener den ekstra pris-premium kan retfærdiggøres vis-a-vis konkurrenteres tilbud. Warren forklarer, at en god virksomhed nyder prisfleksibilitet: “Hvis du ejer See’s Candy, og du kigger i spejlet og siger: “Lille spejl på væggen der, hvor meget mere skal jeg opkræve for slik i år?”, og svaret er “mere” – så er det en god forretning.” (s. 155)

Værdsæt franchise-value
Warren forklarer, at pricing power og franchise value er fætre. Han mener, at et stærkt franchise (en virksomhed med en overlegen konkurrencefordel) ofte nyder godt af prisfleksibilitet. Herudover maler han levende et billede af et stærkt franchise: “Fantastiske borge, omringet af dybe, farlige voldgrave, hvor lederen indeni er en ærlig og anstændig person. Fortrinsvis, får borgen sin styrke fra geniet indeni; voldgraven er permanent og agerer som en mægtig forhindring for dem, der overvejer et angreb; og indeni skaber lederen guld, men beholder ikke det hele for sig selv. Groft oversat, så kan vi lide fantastiske virksomheder med dominante positioner, hvis franchise er svær at duplikere og har enestående udholdenhed eller en vis permanenthed.” (s. 146)

Letlæselig lille sag pakket med en masse Warren-visdom. Da jeg har set velsagtens alle YouTube-klip om Buffet, læst biografien og set dokumentarene, kunne jeg lige høre hans stemme for mig, når jeg læste disse citater. Det var stærkt fornøjelig læsning! Udover de her fremhævede citater, kan du lære så meget af denne mand om investering, livet, personlige kvaliteter etc.

This post is also available in: English

6 likes

Din e-mailadresse vil ikke blive vist.

Bevis, at du ikke er en robot *

x
'Like' dhandho.dk på Facebook for at få serveret bl.a. aktieanalyser og bogsammendrag i dit feed.