Boganmeldelse af The Intelligent Investor | dhandho.dk
Boganmeldelse af Benjamin Grahams "The Intelligent Investor"

Boganmeldelse

The Intelligent Investor: The Classic Text on Value Investing

juni 11, 2017

This post is also available in: English

Resumé

  • For at være en sand value investor, skal du have et mindset, der istandsætter dig til at ride markedsudsvingsbølger. Hvis du har købt et værdipapir til 80 kr. ud fra en tese om, at dens fundamentale værdi er 120 kr., er du ikke fattigere, hvis aktien falder til 50 kr. Det er blot Mr. Market, der er forvirret.
  • Mr. Market er en maniodepressiv persona, der hver dag tilbyder at købe eller sælge et væld af værdipapirer. Hans humør fastsætter prisen, hvorfor denne kan ændres gevaldigt på korte tidsperioder. Det er din opgave, at sikre Mr. Market bliver din ven – ikke din fjende – ved at takke ja til hans tilbudsvarer, når disse byder sig.
  • Insistér på at opsnappe røverkøb ud fra “50 cent for en dollar”-mantraet, mange value investorer opererer ud fra. Baser dine handler på pricing (fastlæggelse af fundamental værdi) fremfor timing, og køb kun når du tilbydes 1 dollar for 50 cent (eller hvad end, der måtte være din sikkerhedsmargin.

Investeringsbogen over dem alle. Bogen, Warren Buffett har lovprist som biblen for value investorer, lever til fulde op til al hyldesten. The Intelligent Investor er en tidløs klassiker spækket med principper, der er ligeså relevante i dag, som da bogen så lyset i 1949. Da bogen indeholder så bred en vifte af vigtige lektioner, hvad bør man så fremhæve i et blogindlæg? Jeg vil følge Buffetts eksempel, der gentagne gange har udtalt at kapitlet om Mr. Market og sikkerhedsmarginsprincippet, er alt man har behov for, for at blive en succesfuld investor.

Mindsettet til at ride markedsudsvingsbølgen
Graham forklarer, at en sund holdning og forståelse for markedudsving kendetegner den intelligente investor. Investoren bør vide, at markedsudsving hænder, hvorfor en stærk mentalitet til at modstå emotionelt baserede handlinger er en nødvendighed. Vedkommende skal basere sine investeringer på analyse og sunde principper samtidig med, at han skal forholde sig relativt immun overfor optimisme og pessimisme i markedet. Hvis du eks. har købt et værdipapir til 80 kr. efter du estimerede, at virksomheden bag er 120 kr. værd, er du da fattigere, hvis kursen falder til 50, spørger Graham. Nej, du er stadig medejer af eks. aktiverne eller indtjeningskraften, der berettigede en værdiansættelse på 120 kr. Nu er tidspunktet at øge sin position – ikke sælge. Graham ytrer det således: “Man skal være psykologisk klar til at være en rigtig investor, ikke blot en spekulant forklædt som en investor.” Han understreger, at man bør basere sine investeringsidéer på pricing fremfor timing. Timing omhandler spekulation i markedets retning. Pricing cirkulerer omkring fastlæggelse af et værdipapirs fundamentale værdi, og en insisteren på at købe, når markedsprisen er substantielt lavere end denne.

Disse overbevisninger og fremgangsmåder, skal du huske, når Mr. Market banker på din dør. Value investorer ved, at markedet er ineffektivt; at pris og værdi er to separate komponenter af ethvert værdipapir. Value investorer afslår ideen om, at markedets deltagere er objektive. I stedet anser man markedet som styret af kortsigtede handlinger, der udløses af grådighed, misundelse, frygt og panik. Benjamin Graham indlejrer disse følelser i den maniodepressive persona Mr. Market. Graham introducerer denne herre som en usynlig partner i enhver virksomhed, der hver dag banker på din dør og tilbyder at købe eller sælge en andel af et givent aktiv til en given pris. Mr. Market er en emotionel fyr, så dagens humør afspejles altid i priserne. Hvis han er i det depressive hjørne, vil han sælge sin beholdning til en lavere pris end i går, hvor han var venligere stemt. Mr. Market repræsenterer selvsagt viften af alle markedsdeltageres humør. Når flere personer er depressive og ønsker at afgive deres ejerskab på et givent aktiv, falder prisen. Omvendt, hvis køberne strømmer til handelsskranken, stiger prisen. Disse udsving i pris – der oftest er udledt af grådighed, misundelse, panik og frygt – gør objektivitet til en umulighed, hvorfor pris og værdi glider fra hinanden. Dette tillader value investorer at opsnappe aktier til en røverkøbspris – en pris, der har en signifikant rabat ift. dets fundamentale værdi, eller fair value: den værdi, værdipapiret burde have såfremt det handledes på et marked regeret udelukkende af intelligente købere og sælgere.

Insistér på at opsnappe røverkøb
Dette leder mig videre til sikkerhedsmarginsprincippet. Alle value investorer ved, at dette er hjørnestenen for vedvarende succes i aktiemarkedet. Det handler i bund og grund om, at købe et værdipapir med en underliggende værdi på 100 kr. for 50 kr.; det famøse “50 cent for en dollar”-mantra, som Grahams disciple siden har ytret igen og igen. Metoden til fastlæggelse af fundamental værdi – eks. når aktivernes værdi fratrukket alle gældsforpligtelser overstiger markedsprisen, via en Discounted Cash Flow analyse (læs Why are we so clueless about the stock market?), reproduktionsværdi (læs Value Investing: From Graham to Buffett and Beyond) eller andre fremgangsmåder (læs The Manual of Ideas) – er dybest set underordnet. Det vigtigste er en konsekvent insisteren på kun at handle, når røverkøb tilbyder sig. Graham anbefaler, at man ikke slår til medmindre der er mere end en 30% margin mellem pris og fundamental værdi. Dette søger at beskytte investoren mod fejltagelser i analysen samt uforudsete hændelser, der påvirker virksomhedens fremtidsudsigter. Bland dette princip med en portefølje af stabile og relativt forudsigelige virksomheder, så er du sikret en bedre nats søvn, når kurserne drager sydpå.

Læs den!
Disse to kapitler er blot et lillebitte udsnit af en uudtømmelig brønd af vise ord. Hvis man ønsker at begive sig ind i value investing universet, så er denne et must-read. Udover ovennævnte to kapitler, indeholder bogen en udredning af den defensive vs. den aggressive investors porteføljepolitik; relationen mellem aktiers indtjening og kurser; markeders centrale værdi; og en masse andet guld. Det er ikke uden grund, at Buffett har udtalt, at værket er “uden sammenligning den bedste bog om investering nogensinde.”

This post is also available in: English

6 likes

Din e-mailadresse vil ikke blive vist.

Bevis, at du ikke er en robot *

x
'Like' dhandho.dk på Facebook for at få serveret bl.a. aktieanalyser og bogsammendrag i dit feed.