Boganmeldelse af The Undoing Project | dhandho.dk
Book Summary of Michael Lewis' "The Undoing Project"

Boganmeldelse

The Undoing Project: A True Story

april 22, 2018

This post is also available in: English

Resumé

  • Psykologi og investering hænger uløseligt sammen. Vores følelser, mavefornemmelse og bias er drivkraften bag vores købs- og salgsordre, som får de finansielle markeder til at bevæge sig. Investorer bør derfor værdsætte de muligheder, som andre investorers fejlslagne logik bibringer.
  • “Fejlslagen logik” er et produkt af kognitive fejl, eks. heurestikker såsom intuition, erstatning, tilgængelighed, forankring og Halo-effekten.
  • Tre tips til at overkomme disse kognitive faldgruber præsenteres.

Jeg købte The Undoing Project efter at have nydt andre af Michael Lewis’ bøger såsom Liar’s Poker, The Big Short og Flashboys. Disse tre cirkulerer omkring historier fra Wall Streets skyttegrave. Jeg antog, at The Undoing Project driblede videre i samme boldgade. Det viste sig dog ikke at være tilfældet. Der er dog et hav af gode investeringslektioner i værket.

Psykologi og investering går hånd-i-hånd
Bogen udpensler livshistorierne for to af verdens mest velansete psykologer, Amos Tversky og Daniel Kahneman (forfatteren bag den verdenskendte bog, Thinking, Fast and Slow). Læseren får et indblik i hvorledes disse to individer blev venner og kolleger samt de mange fund og teorier, der så dagens lys takket være makkerparrets samarbejde.

Hvis man ser bort fra mekanisk/computerstyret trading, så er psykologi drivkraften bag vores købs- og salgsordre, hvilket får de finansielle markeder til at bevæge sig. Vores følelser, mavefornemmelse og bias er dét, der leder os til at købe dit til kurs X og sælge dat til kurs Y. Investering og psykologi hænger derfor uløseligt sammen. Hvis en person derfor ikke værdsætter den menneskelige beslutningsproces’ rolle i finansverdenen, er han eller hun særdeles handicappet relativt til dem, der forstår at værdsætte de muligheder, som andre investorers fejlslagne logik bibringer.

Kognitive fejl, der slører vores dømmekraft
Hvad er det præcist, der slører vores forståelse og meningsdannelse? De fleste af disse såkaldte kognitive fejl er udpenslet i bogsammendragene af Thinking, Fast and Slow og Deep Valuemen de er værd at gentage. Heurestikker er “simple procedurer, der hjælper med at finde tilstrækkelige, dog ofte uperfekte, svar på svære spørgsmål”, som ofte er basseret på fejlslagen logik såsom at reagere på baggrund af intuition eller ved at erstatte et svært spørgsmål (eks. “hvad er den fundamentale værdi af Ford Motor Company?”) med et nemmere spørgsmål/holdning (eks. “jeg elsker Ford-biler!”). I forlængelse heraf så får Halo-effekten investorer til at favorisere en virksomheds aktie såfremt han/hun er vild med produktet eller dets image. Vi baserer desuden vores beslutninger på baggrund af den information, der er let tilgængelig for os. Derudover forankrer vi ofte vores beslutninger på baggrund af vores førstehåndsindtryk. Disse heurestikker er blot et udsnit af de mange fejl, der driver gæk med vores evne til at træffe logiske beslutninger.

Nørder og gode beslutninger
Der er altså rigeligt med modvind på investorers stier. Hvordan opnår en håbefuld og ambitiøs markedsdeltager en ‘kant’ over Mr. Market? Amos og Daniel foreslår implicit tre take-aways, der kunne være behjælpelig i denne henseende. 

Først og fremmest, så bør man værdsætte hvad viden er, og hvad det ikke er. Viden er forudsigelse, og forudsigelser er underlagt usikkerhed. Med andre ord: “Viden er alt, der øger dine chancer for at forudsige et udfald.” (s. 29) At samle fakta, foretage kvantitativ og kvalitativ research, beregne fundamentale værdi estimater, tillægge diverse udfald sandsynlighedssatser, vurdere risici etc. er et udpluk af de aktioner, som en investor kan kaste sig ud i for at øge ens viden og dermed evnen til at forudsige et udfald. Få personer går dog den ‘ekstra mil’ ifølge makkerparret: “Ved formulering af forudsigelser og vurderinger under usikkerhed, sætter mennesker ikke deres lid til sandsyndlighedsregning eller statistisk forudsigelsesteori. Istedet støtter de sig til et begrænset antal heurestikker.” (s. 196)

Rettidig omhu er dog ingen forsikring mod at din forudsigelse udspilles, hvilket bringer mig til punkt numero dos: Du ved intet med sikkerhed. Michael Lewis hylder en stor kanon indenfor basketball-sfæren, Dayl Morey, for sin anerkendelse af egen uvidenhed: “[Daryl Morey forstod] hvor svært det er at vide noget med sikkerhed. Det tætteste han kom på vished var i sin fremgangsmåde til beslutningstagning. Han gik aldrig blot med sin første tanke. Han foreslog en ny definition af nørd: en person, der kender sit sind godt nok til at mistro det.” (s. 29) Vær bevidst om dine mentale defekter og antag ikke, at du har ret – vær ydmyg og mistroisk overfor dig selv (læs mere om denne diskussion i Market Wizards og Fooling Some of the People All of the Time).

For det tredje, og i forlængelse af punkt 2, så råder Daniel læseren til aldrig at blive overdrevent knyttet til en idé: “Jeg har altid følt at idéer var en ticent i et dusin. Hvis du havde en, som ikke fungerede, bør du ikke kæmpe for hårdt for at redde det, bare find en ny.” (s. 71)

Hvis du allerede har tærsket igennem Thinking, Fast and Slowvil The Undoing Project ikke bringe nye, psykologiske indsigter. Det er snarere en historie om hvordan to personer med enestående intellekt mødes, hvad de opnåede og hvorledes de splittedes. Du vil derimod få nogle komprimerede introdukterne til ovenstående heurestikker samt et par enddog abstrakte tips til at kontrollere dit eget sind.

This post is also available in: English

2 likes

Din e-mailadresse vil ikke blive vist.

Bevis, at du ikke er en robot *

x
'Like' dhandho.dk på Facebook for at få serveret bl.a. aktieanalyser og bogsammendrag i dit feed.