Boganmeldelse - You Can Be a Stock Market Genius | dhandho.dk
Book Summary of Joel Greenblatts "You Can Be a Stock Market Genius"

Boganmeldelse

You Can Be a Stock Market Genius: Uncover the Secret Hiding Places of Stock Market Profits

maj 13, 2018

This post is also available in: English

Resumé

  • Bogen udpensler en stribe såkaldte “specielle situationer”, der kan vise sig at være særdeles profitable muligheder for investoren, som er villig til at vige fra den mere traditionelle investeringssti, eks. ved at dobbeltklikke på konkurser, restruktureringer og spinoffs.
  • Forfatteren, Joel Greenblatt, understreger vigtigheden af et sæt basale regler: lav dit eget hjemmearbejde, stol ikke på nogle, vælg dine områder og vurder downside-risikoen, ikke upside-potentialet.
  • Dette bogsammendrag dykker nærmere ned i spinoffs: hvorfor de hænder, hvad man bør lede efter, og hvordan man finder dem.

Forfatteren af The Little Book That Beats the MarketJoel Greenblatt, har skrevet endnu en yderst underholdende bog. I You Can Be a Stock Market Genius udpensler Joel et sæt “hemmelige skjulesteder” for en kategori af investeringsmuligheder, de såkaldte “specielle situationer” såsom risikoarbitrage, konkurser, restruktureringer, rekapitaliseringer, LEAPS, tegningsretter, optioner og spinoffs. Han gennemgår hvorledes man finder disse muligheder samt analyserer og profitere på dem.

Jeg vil i sammendraget fokusere på spinoffs samt de basale regler for investering i specielle situationer, Joel præsenterer – lad os starte der!

Regler for investering i specielle situationer
Før Joel slipper læseren løs i specielle-situationer-poolen, udstyres man med et par badevinger i form af nogle fundamentale lektioner og regler.

Når man befinder sig i sfæren af specielle situationer, vil man ofte vige væk fra ‘hovedvejen’. Man vil dykke ned i, ja, specialle situationer – man vil vende sten, som få andre har vendt. Du er derfor nødt til at gøre dit eget hjemmearbejde. Du vil finde lidt eller intet research fra andre analytikere eller øvrige kilder; og hvis du gør – stol ikke på dem.

livet kan du ikke altid vælge dine kampe eller slagmarker. Men når det kommer til investering, så kan du. Warren Buffett ynder at sige: “Der er ingen kaldte strikes på Wall Street”, underforstået at du vælger hvilke kast, du vil svinge på. Joel deler denne holdning: “Det giver mening, at såfremt du begrænser dine investeringer til de situationer, hvor du er vidende og selvsikker, og kun disse situationer, vil din succesrate være meget høj.” (s. 34) Vælg derfor områder, hvor du er “vidende og selvsikker”.

Majoriteten af akademikere og forvaltere forstår ikke det illusoriske risikokoncept, ifølge Joel. Han finder det forunderligt, at så mange personer stadig anser en akties volatilitet – beta – som en målestok for risiko. Det er blevet nævnt så ofte før her på bloggen, men det tåler en gentagelse: Risiko er sandsynligheden for et permanent tab af kapital. Af samme årsag rådgiver Joel læseren til, at se ned, ikke op. Med andre ord: Lad din vurdering af downside-risikoen lede din investeringsbeslutning, og lad upsiden tage sig af sig selv.

Én sidste bemærkning inden vi dribler videre til spinoffs. Joel havde en forfriskende, underbygget mening om et ellers flyvsk spørgsmål: Hvad er det optimale antal beholdninger i en portefølje? Warren proklamerer altid, at han foretrækker en koncentreret portefølje, da der ikke er nogen idé i at satse på din tyvende bedste idé, når du kan skovle pengene i den bedste idé. Der bør dog være en vis mængde diversifikation, men hvor meget? Joel forklarer, at “non-markedsrisikoen er den portion af en akties risiko, der ikke er relateret til aktiemarkedets overordnede bevægelser”, og “statistik siger, at dét at eje to aktier eliminerer 46% af non-markedsrisikoen kontra blot at eje én aktie.” (s. 21) En fire-akties portefølje, 72%; otte aktier, 81%; 16 aktier, 93%; 32 aktier, 99%. Konklusionen? “Efter at have købt seks eller otte aktier i forskellige industrier, er fordelen ved at tilføje flere aktier til din portefølje i bestræbelserne på at mindske risikoen lille.” (s. 21)

Spinoffs spinner profit af sig
Et spinoff er ganske enkelt processen omkring at spinne et datterselskab eller division fra moderselskabet således at der opstår en ny, selvstændig entitet.

Ifølge Joel er der fem årsager til at spinoffs hænder: 1) For at sikre, at en forretningsenhed bliver bedre værdsat af markedet (mindske konglomeratrabatten); 2) For at seperere en ‘dårlig forretning’ fra den ‘gode forretning’; 3) For at mindske gældsbyrden, eks. ved at spinne en division fra med en stor del af moderselskabets gæld; 4) For at drage nytte af eventuelle skattemæssige forhold; 5) For at løse en strategist eller lovmæssig problemstilling.

Trods at visse årsager lyder en anelse skumle, kan det være et meget profitabelt område at dykke ned i. Ifølge Joels data har man opnået et historisk afkast på 20% per annum såfremt man havde købt en kurv af ‘afspundne’ virksomheder. Dog er der nogle fusere ind i mellem, så hvorledes spotter man en profitabel spinoff-situation kontra en øv-situation?

Joel er på udkig efter 3 tegn: 1) Institutioner ønsker ikke at røre ved situationen på baggrund af årsager, der ikke omhandler investeringens merit, eks. er visse fonde begrænset til visse indekser, industrier el. lign., hvorfor de er tvunget til at dumpe spinoff-selskabet (således at kursen falder på spinoff-dagen); 2) Insiders ønsker andele i spinoff-selskabet, eks. er det et godt tegn, når direktører og bestyrelesmedlemmer høster aktier eller er incentiveret til at sikre selskabets success via optionsprogrammer; 3) En hidtil skjult investeringsmulighed viser sit ansigt, eks. kunne kursen på den nye aktie modtage prygl umiddelbart efter spinoff, spinoff-selskabet viser sig at være en fænomonal forretning, som blot har været ’skjult’ i et konglomerat, eller en stor gældsbyrde kan udgøre en gearet risiko-gevinst situation (gæld kan multiplicere dit afkast, men ikke din risiko).

Der er altid en profitabel spinoff-mulighed derude, ifølge Joel. Man skal blot kunne finde dem! Han anbefaler en regelmæssig skimtning af The Wall Street Journal el. lign. tidsskrifter, men en hurtig Google-søgning indikerer et hav af øvrige ressourcer også. Det lader til at sider såsom www.stockspinoffs.comwww.thezenofinvesting.com og www.insiderarbitrage.com kunne være effektive steder, at starte sin skattejagt!

Så snart du har indstillet kikkerten på en interessant kandidat, bør du holde øje med “moderselskabets” (det er endnu et selskab) udmeldinger og dets SEC Form 10 indgivelser (dokumentet, der beskriver den nye spinoff-entitet).

For at afslutte dette bogsammendrag, er det vigtigt at understrege følgende: Udmeldinger og indgivelser relateret til en speciel situation er pro-forma og tjener ofte et eller andet formål, eks. at spinne en dårlig virksomhed fra blot for at slippe af med den. Du er derfor nødt til at studere muligheden tæt! Joel har en skøn vending, der implicit forklarer vigtigheden af denne lektie: “Figures don’t lie, but liars can figure” (s. 255)

This post is also available in: English

0 likes

Din e-mailadresse vil ikke blive vist.

Bevis, at du ikke er en robot *

x
'Like' dhandho.dk på Facebook for at få serveret bl.a. aktieanalyser og bogsammendrag i dit feed.